SANG ELLER HÖGFÄRG?

När jag gick nybörjarkursen för 7 år sedan lärde vår eminente lärare oss följande;
"I lågfärg sök Sang, i Sang sök högfärg." m a o spela hellre Sang än lågfärg och spela hellre med en  högfärg som trumf än Sang.
Det stämmer också väl överens med Staymans högfärgsfråga 2 Klöver efter öppningsbudet 1 NT, varför skulle man annars fråga efter högfärg när man redan är i Sang?
Anledningarna kan ju vara två;
- det är lättare att spela med trumf än att spela Sang,
- utgång i högfärg ger högre poäng än utgång i Sang.

Många spelare har uppenbarligen missat denna viktiga kunskap, här ett exempel:
ÖH 1 Hj = min 4-korts hjärter, min 12 hp, har INTE 4-korts Ruter eller Klöver eftersom vi bjuder lägsta 4-kortsfärg först.
SH: 2 Ru
ÖH: 2 NT = 12-14 hp, jämn hand
SH. 3 Hj.
SH menar sig då ha visat 5-korts ruter och 4-korts hjärter, vilket är vad hen har på handen. Budgivningen är dock fel. SH har i stället visat 4-korts ruter och 3-korts hjärter eftersom hen med sin 4-korts hjärter inte visar den direkt i sitt första bud..
Då uppstår frågan Varför bjuder SH Ruter när vi har en gemensam trumf i högfärg?  SH vet ju att ÖH inte kan ha  4-korts ruter så det kan inte vara bättre att spela ruter än hjärter.
SH menar att hen visade sin ruter för att vi ev skulle spela Sang och därmed är vi tillbaka till utgångstesen: spela hellre med högfärg i trumf än Sang.

Rätt budgivning hade varit:
ÖH 1 Hj (samma betydelse som ovan)
SH: 3 Hj = 4-korts hjärter och 10-12 hp
Det finns ingen anledning att över huvud taget visa rutern när vi har en gemensam trumf i högfärg, i det här fallet  Hj.
Det finns heller ingen anledning att tala om för motståndarna att SH har ruterhåll, vilket förstås underlättar deras försvarsspel.

Jag har råkat ut för detta gång på gång i olika varianter och med olika partners, som är mycket erfarna bridgespelare, men som tydligen saknar denna insikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar